- Όνομα (Αγγλικά):
- Department of Food Science and Technology (Thessaloniki)
- Όνομα (Ελληνικά):
- Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Θεσσαλονίκη)
- URL:
- http-www-food-teithe-gr
- Περιγραφή (Αγγλικά):
Since its foundation in 1983, the Department’s mission is to offer to its students a high quality education in the field of food technology and to promote, through research, the knowledge in food science and technology. More than 1300 graduates of the department successfully serve sectors of the Greek economy related to the strategically important fields of agriculture, food and nutrition. The curriculum of the undergraduate program offered by the Department covers the applications of food science and technology in food processing and, more specifically, in the production, distribution, preprocessing, inspection, control, legislation and use of food products by making use of principles stemming from biological, physical, chemical, engineering, financial and information sciences. The Department offers both undergraduate and postgraduate curricula. Since 2009, it runs the Master’s level program entitled “Quality assurance and operation management systems in the food industry” which has been successfully attended by food technologists, chemists, agriculturalists, chemical engineers, veterinarians and graduates from other food-related fields.
- Περιγραφή (Ελληνικά):
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχει μακρά ιστορία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας υπό διάφορα σχήματα. Το Τμήμα λειτουργεί από την ίδρυση των ΚΑΤΕ (Κέντρα Ανώτερης Τεχνικής Εκπαίδευσης) που ιδρύθηκαν με το νόμο 652/1970 και μετεξελίχθηκαν στα ΚΑΤΕΕ (Κέντρα Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) βάσει του νόμου 576/1977. Το Τμήμα στη φάση αυτή λειτούργησε ως Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων με δύο Τμήματα (Τμήμα Ζωικών Προϊόντων και Τμήμα Φυτικών Προϊόντων). Μετά την κατάργηση των ΚΑΤΕΕ και την ταυτόχρονη ίδρυση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) με το νόμο 1404/1983 το Τμήμα λειτούργησε με την ίδια διάρθρωση μέχρι το 1985. Στη συνέχεια το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων μαζί με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας αποτέλεσαν την Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής η οποία με την προσθήκη του νεοσυσταθέντος (από συγχωνεύσεις) τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας το 2013 μετεξελίχθηκε σε Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΓΤETΡΟΔ). Με την ενσωμάτωση του ΑΤΕΙΘ στο ΔΙ.ΠΑ.Ε, το Τμήμα μετονομάστηκε σε Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, απέκτησε 5ετές πρόγραμμα σπουδών και ενσωματώθηκε στην Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Από το 1999, το Τμήμα εφαρμόζει σύστημα μεταφοράς διδακτικών μονάδων (ECTS). Τον Νοέμβριο του 2008, το Τμήμα αξιολογήθηκε επιτυχώς από επιτροπή Ελλήνων και ξένων εμπειρογνομώνων. Στην παρούσα φάση, το Τμήμα υποστηρίζει δύο προγράμματα σπουδών και απονέμει τα αντίστοιχα πτυχία: το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας και Οργάνωσης Παραγωγής στη Βιομηχανία Τροφίμων». Το Τμήμα έχει ως βασικούς του στόχους: – την κατάρτιση καλά εκπαιδευμένων πτυχιούχων στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων που να είναι σε θέση να στελεχώσουν με επιτυχία τομείς της ελληνικής οικονομίας που ασχολούνται με τα τρόφιμα, – την προαγωγή της βασικής και εφαρμοσμένης γνώσης που αφορά την Επιστήμη και τη Τεχνολογία των Τροφίμων μέσω της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται από το προσωπικό του. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, το Τμήμα βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία ακαδημαϊκής ανάπτυξης με την διαρκή αναθεώρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (μέσω εισαγωγής νέων μαθημάτων, δημιουργίας νέων εργαστηρίων, επικαιροποίησης του προγράμματος σπουδών κλπ.), την παροχή νέων εκπαιδευτικών ευκαιριών μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή προγραμμάτων δια βίου μάθησης, την συμμετοχή του επιστημονικού προσωπικού του σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και τον συνεχή εκσυχρονισμό του επιστημονικού εξοπλισμού του ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις ανάγκες του διδακτικού και ερευνητικού του έργου.
- E-mail domain:
- teithe.gr
- URL εικόνας:
- 2022-09-07-074013.801436toplogoFoodIHU2.png
- Parent organization: